VCA

VCA certificeringen zijn er verschillenden geuren en kleuren. Jolarbo bied hierbij een VCA*, VCA2* en een VCAp.

vca_logo_1000x569px_rgb_2.0

VCA*

VCA* is bedoeld voor de onderaanneming, zonder inschakeling van onderaannemers.

Van in totaal 35 vragen zijn bij de 2017/6.0 versie, moeten 23 must vragen beantwoordt worden

Het betreft de volgende gebieden:

 1. VGM beleid en organisatie, betrokkenheid van de directie
 2. VGM risicobeheer
 3. Opleiding voorlichting en instructie
 4. VGM bewustzijn
 5. VGM projectplan
 6. Voorbereiding op noodsituaties
 7. VGM inspecties
 8. Bedrijfsgezondheidszorg
 9. Aanschaf en keuring van materialen, arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
 10. Inkoop van diensten
 11. Melding, registratie en onderzoek van ongevallen en VGM-incidenten

Niet alle gebieden hoeven ingevuld te worden

VCA**

VCA** is bedoeld voor de Hoofdaanneming, gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, alsmede op de VGM-structuur (onder andere VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement).

Een van de zaken is dat ook de onderaannemers verzocht worden om hun VGM beleid inzichtelijk te maken. Dit kan door een VCA* certificering te overleggen of de hoofdaannemer toe te staan een interne audit bij de onderaannemer te (laten) houden.

Van in totaal 35 vragen zijn bij de 2017/6.0 versie, 27 must vragen die beantwoord móeten worden. Daarnaast zijn er 8 keuzevragen, waarvan er 4 ingevuld moeten te worden.

De gebieden zijn hetzelfde als bij VCA* maar dan uitgebreider.

VCAp

VCAp is bedoeld voor werkzaamheden in de Petrochemie, Gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, op de VGM-structuur (onder andere VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement), alsmede op specifieke aanvullende eisen voor de petrochemie.

Veel van de bedrijven die hier komen werken worden verzocht een VCA certificaat te hebben. Hierbij is er keuze in het type certificatie, afhankelijk van de werkzaamheden en de plaats waar de werkzaamheden plaatsvinden. Er kan dus zowel een VCA*, als VCA** of zelfs een VCAp geëist worden.

Van in totaal 35 vragen zijn bij de 2017/6.0 versie moeten 33 must vragen beantwoord worden. Daarnaast zijn er 2 keuzevragen, waarvan er 1 ingevuld moet  worden.

Het betreft dezelfde gebieden als bij de VCA* maar dan maximaal uitgebreid

Meer weten?

Ik kom u graag een uitgebreide toelichting en uitleg geven over VCA en de certificeringen hiervan. Neem hiervoor contact met mij op zodat we een afspraak kunnen maken.