VOL-VCA

In de veiligheidschecklist VCA worden opleidingseisen gesteld waaraan leidinggevenden moeten voldoen. Iedere leidinggevende moet in dit kader beschikken over het diploma Veiligheid operationeel leidinggevenden (VOL-VCA)

Voor wie?

Leidinggevenden maar ook zelfstandigen zonder personeel (bijvoorbeeld voorman, projectleider, ploegleider of uitvoerder) bij een aannemer of contractor waarvan de opdrachtgevers het VCA VOL certificaat verplicht stellen.

Doel

Na deze mondelinge opleiding weet u hoe u uw werkzaamheden veilig kunt (laten) uitvoeren en hoe u medewerkers kunt motiveren om veilig en verantwoord te werken. U wordt voorbereid op het examen van VOL-VCA

Opleidingen

Er zijn 2 mogelijkheden:
2 daagse opleiding inclusief examen voor de langzame cursist
1 daagse opleiding inclusief examen voor de snelle cursist

NB: Aanpassing kan ook indien gewenst.

Bij de 1 daagse opleiding krijgt u ruim van tevoren uw cursusboek waarbij wordt gevraagd het boek te bestuderen. Heeft u dit gedaan dan zal u de 1 daagse training kunnen gebruiken om zaken die nog niet duidelijk zijn door onze docenten te laten verduidelijken. Ook krijgt u een examentraining vooraf aan het examen. Als u dus beslist dat u dit wel aankan dan bent u van harte welkom op deze opleiding.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 1. Wet- en regelgeving
 2. Gevaren Risico’s en preventie
 3. Ongevallen: oorzaken en preventie
 4. Veiligheidsgedrag
 5. Taken,rechten, plichten en overleg
 6. Procedures, instructie en signalering
 7. Voorbereiding op noodsituaties
 8. Gevaarlijke stoffen
 9. Branden en explosies
 10. Arbeidsmiddelen
 11. Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
 12. Elektriciteit
 13. Ergonomische werkplek
 14. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het examen VOL-VCA wordt afgenomen onder toezicht van ECABO. De behaalde diploma’s zijn tien jaar geldig en vereist om aan de Veiligheidschecklist VCA te voldoen. Voor de VCA-examens bieden we, behalve het regionale examen, verschillende andere examenvormen aan, afhankelijk van het aantal kandidaten, de planning van uw bedrijf en de gewenste examenplaats. Overleg met ons over de mogelijkheden.