VIL-VCU

In de veiligheidschecklist VCU worden opleidingseisen gesteld waaraan leidinggevenden en intercedenten moeten voldoen. Iedere leidinggevende of intercedent moet in dit kader beschikken over het diploma;  Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VIL-VCU.

Voor wie?

Leidinggevenden en intercedenten van uitzend- en detacheringsbureau’s waar VIL VCU verplicht wordt gesteld.

Doel

Na deze opleiding weet u hoe u uw werkzaamheden veilig kunt (laten) uitvoeren en hoe u medewerkers kunt motiveren om veilig en verantwoord te werken. U wordt voorbereid op het examen  VIL VCU.

Opleidingen

Er zijn 2 mogelijkheden:
2 daagse opleiding inclusief examen
1 daagse opleiding inclusief examen

NB: Aanpassing kan ook indien gewenst.

Bij de 1 daagse opleiding krijgt u ruim van tevoren uw cursusboek waarbij wordt gevraagd het boek te bestuderen. Heeft u dit gedaan dan zal u de 1 daagse training kunnen gebruiken om zaken die nog niet duidelijk zijn door onze docenten te laten verduidelijken. Ook krijgt u een examentraining vooraf aan het examen. Als u dus beslist dat u dit wel aankan dan bent u van harte welkom op deze opleiding.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 1. Wet- en regelgeving
 2. Gevaren Risico’s en preventie
 3. Ongevallen: oorzaken en preventie
 4. Veiligheidsgedrag
 5. Taken,rechten, plichten en overleg
 6. Procedures, instructie en signalering
 7. Voorbereiding op noodsituaties
 8. Gevaarlijke stoffen
 9. Branden en explosies
 10. Arbeidsmiddelen
 11. Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
 12. Elektriciteit
 13. Ergonomische werkplek
 14. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het examen VIL-VCU wordt afgenomen onder toezicht van ECABO. De behaalde diploma’s zijn tien jaar geldig en vereist om aan de Veiligheidschecklist VCU te voldoen. Voor de VCU-examens bieden we, behalve het regionale examen, verschillende andere examenvormen aan, afhankelijk van het aantal kandidaten, de planning van uw bedrijf en de gewenste examenplaats. Overleg met ons over de mogelijkheden.