Bent ú RI&E-plichtig?
De risico-inventarisatie & -evaluatie is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).
Organisaties met ten minste 40 uur arbeid per week (alle werknemers bij elkaar opgeteld) zijn ook verplicht een RI&E op te stellen. Zij kunnen gebruik maken van een branche RI&E instrument. Zij mogen in plaats daarvan ook gebruik maken van de ‘Checklist Gezondheidsrisico’s’. Dit is een verkorte versie.

Plan van aanpak

Bespreken met het personeel
De verplichting tot jaarlijkse rapportage aan de OR / PVT over de voortgang van het Plan van Aanpak is geschrapt. Op basis van de WOR zou een OR wel een jaarlijkse rapportage kunnen eisen van de werkgever. Ook hebben de OR en PVT instemmingsrecht op het gebied van arbeidsomstandigheden. Er wordt van uitgegaan dat de werkgever het personeel inlicht over de risico’s die ze in hun werk lopen. Ook als er géén OR of PVT is.
Toetsing

Actueel houden
Als de arbeidsomstandigheden in uw bedrijf veranderen, moet u de ook RI&E aanpassen. Denk hierbij aan de inrichting van een nieuwe productielijn. Uitbreiding van uw dienstenpakket. Een ingrijpende verbouwing of nieuwe taken voor uw medewerkers. De RI&E moet altijd actueel zijn. Elke 3 jaar dient het geheel doorgenomen te zijn en vastgesteld dat knelpunten in het Plan van Aanpak zijn geplaatst. Ook kan in dit onderzoek de vordering van de maatregelen worden meegenomen. Advies is om elk jaar een deel te doen.