Joop Laenen

Mijn naam is Joop Laenen, een ervaren veiligheid deskundige met ruim 20 jaar ervaring in de (bedrijfs)veiligheid. Ik kom dagelijks de gekste dingen tegen en hier help ik uiteraard graag bij.

joop-laenen-bedrijfsveiligheid-vca-vuc

Vroeger

In 2002 is Jolarbo door mij, Joop Laenen opgericht en langzaam gegroeid naar een organisatie die vele aspecten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu in het pakket heeft.

Na enige jaren  een “dubbele baan” te hebben gehad ben ik in 2005 geheel voor Jolarbo gegaan.

In het begin door enkele dienstverleners en bedrijven te ondersteunen met VCA certificatie, verzorging VCA opleiding, Risico Inventarisatie en evaluatie, eigenlijk alles wat je maar in de VCA kan tegenkomen. Hier heb ik veel ervaring op deze gebieden opgedaan waar ik nu nog steeds de vruchten van pluk.

Langzamerhand kwamen er meer klanten bij en de groei bleef tot ca. 2012, toen sloeg de crisis toe en behoorlijk wat van mijn klanten stopten er mee al dan niet gedwongen door de financiële positie van dat moment.  Daardoor kwam Jolarbo af en toe ook in zwaar weer terecht maar samen met mijn gezin zijn we deze tijd doorgekomen. Jolarbo is blijven draaien zij het minder dan gewoon. Ik ben mijn gezin en vrienden dankbaar dat dit mogelijk is geweest.

Na 4 jaar wat sappelen was daar 2016, het jaar van de ommekeer. De afname van het totaal aantal klanten was gestopt en aan het eind van 2016 was ik tevreden met de bereikte omzet. Er moesten meer uren ingezet worden om de klanten tevreden te stellen. Als ik dit schrijf kan ik zeggen dat ook dit jaar 2017 weer een leuke omzet geeft. Ik ga er mijn schouders onder zetten om dit succes de komende jaren uit te breiden. Natuurlijk met behulp van mijn klanten en misschien u als lezer van deze geschiedenis.

Vandaag

Natuurlijk is er in de afgelopen jaren niet alleen financiële verbetering geweest maar hebben we ook niet stilgezeten met de ontwikkeling van enkele nieuwe onderdelen.

VCA systematiek-certificatie:
Blij zijn we te melden dat op een simpele manier het “bladeren” door de mappen tot het verleden kan behoren indien u dat wenst. Hierover leg ik meer uit op de betreffende pagina’s, “VCA en VCU“.

Hierbij hoort natuurlijk ook de VCA opleidingen zoals Basis en Operationeel leidinggevenden. Ook de VCU voor uitzendorganisatie is mogelijk.  De opleiding voor de intercedent heet: VIL-VCU. Zie hiervoor de volgende pagina : “VIL-VCU“.

Training Risico beheersing in het werk, thuis en onderweg:
Dit is een cursus om iedereen die dit wil, beter op te laten letten en zo risico’s te ontdekken die tot een (bijna) ongeval kunnen leiden. Via beeld materiaal wordt de cursist een spiegel voorgehouden waarop hij of zijn zichzelf kan reflecteren. Hierdoor worden de eigen gemoedstoestanden zichtbaar. Bekendheid met deze gemoedstoestanden leidt daarna weer tot verbetering. Na verloop van tijd kan de cursist door training te blijven doen, het getrainde tot een automatisme maken. Hierdoor zal het risicogevolg verminderen. Zie voor meer info de pagina “Bewustzijn”.

Risico Inventarisatie en en Evaluatie (RI&E)
De Risico Inventarisatie en Evaluatie, genoemd RI&E is het fundament waarop Arbobeleid dient te worden gebouwd. Als u en uw medewerkers de risico’s kennen omdat die in kaart zijn gebracht dan is de kans op een incident zoals een ongeval kleiner. De RI&E is verplicht door de wetgever, voor elk bedrijf dat personeel heeft. Dat kunnen wij voor u invullen. Jolarbo gaat zelfs zo diep in op deze RI&E, dat zelfs op functie/taak niveau de risico’s bekend worden en uw medewerkers dus gedegen actie kunnen ondernemen op deze risico’s. Dit laatste is overigens een VCA verplichting. Voor meer informatie zie: “Risico Inventarisatie en Evaluatie”.

ZZP-er die werken voor een VCA gecertificeerde opdrachtgever.
Voor de Arbeidsomstandigheden en door de overheid dient ook een ZZP-er aan Arboverplichtingen te voldoen. Jolarbo heeft voor de groep zelfstandig professional (ZZP) een pakket om aan de eisen van de VCA gecertificeerde opdrachtgevers te kunnen voldoen. Deze verplichting ligt voor de opdrachtgevers in de VCA opgeslagen. Het bestaat uit een verkorte RI&E en een Functie RI&E.  zodat in een oogwenk de risico’s die bij de functie horen kunnen worden ingezien en uitgebreid. Ook het VCA VOL certificaat is hierin verwerkt als dit nog niet behaalt is.