in Uncategorized

De RI&E is al ruim 25 jaar een wettelijke verplichting. Waarom u die misschien nog steeds niet gedaan hebt dat weet u zelf het best.
Er is natuurlijk het minimale gevaar dat je fors beboet wordt door de Inspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie) Echter zijn er ook voordelen zoals de verbetering van het welzijn van de medewerkers op het gebied van tevredenheid, motivatie en het gevoel van veiligheid.
Denk ook even aan het positieve imago gedragen door de werknemers voor een bedrijf dat zichtbare energie steekt in veilig en gezond werken.
Direct om te zetten naar besparing van de bedrijfskosten door de RI&E zijn o.a verzuimreductie, minder verloop in personeel door ontevredenheid. Betere doorgang van het arbeidsproces, afname van schadeclaims door ongevallen en beroepsziekten. Ook het voorkomen van boetes van de inspectie SZW geeft een kostenbesparing.
Ook verbetering van de producten en/of diensten heeft een positief effect op de kwaliteit die geleverd wordt. Dit zijn allemaal zaken die een waardevermeerdering geven aan het bedrijf.

Onderzoek van het ISSA (the Internationa Social Security Association) heeft al eerder aangegeven en laat zien dat het loont voor bedrijven om 1 euro te investeren in gezond en veilig werken. Deze ene Euro levert uiteindelijk €2,20 voordeel op.
Kijken we naar Nederland, dan zien we dat nog geen 40% van de bedrijven met personeel een RI&E hebben die actueel en compleet is. Voor meer informatie klik hier

Heeft u vragen over dit onderwerp, kom dan in contact met mij.

Met vriendelijke groet, Joop Laenen.